keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Mos Generator - Kun perusasiat riittää


Lupaus aikaisesta keväästä vedettiin tylysti takaisin, ja lämpötila laski maaliskuisiin lukemiin. Optimismista oppitunnin saaneena on hyvä palata perusasioiden ääreen. Tätä orientaatiota helpottaakseni olen kaivanut levyhyllystä esille amerikkalaisen Mos Generatorin tuotantoa.

Seattlen naapurista Port Orchardista pikkukaupungista tulevan Mos Generatorin musiikki on kaikesta turhasta riisuttua rock'n'rollia, jonka juuret ovat syvällä 70-luvun raskaassa rockissa. Mos Generatorin nauttimat vaikutteet ovat samoja kuin lähes kaikkien stoner/doom/psyke-bändien, mutta jotenkin yhtye on onnistunut imemään musiikkiinsa ajattomuutta jokaiselta menneeltä aikakaudelta. Mos Generator ei soita retrorockia, vaikka sen levyt olisi voitu julkaista 40 vuotta sitten.

Vuodesta 2000 asti kasassa ollut trio on julkaissut viisi studioalbumia, joista viimeisin, Electric Mountain Majesty, ilmestyy näillä näppäimin kauppojen hyllyille. Lisäksi bändin diskografiasta löytyy demokokoelmaa ja livelevyä. Omasta levyhyllystäni löytyy järjestyksessään toinen ja kolmas albumi.

Hankin vuonna 2007 julkaistun Songs For Future Gods -albumin pelkästään yhden biisin perusteella. Lumbo Rock ja neuvostofuturistinen levynkansi vakuuttivat tekemään ostopäätöksen. Kun ensimmäisen kerran pääsin kuuntelemaan levyn läpi, totesin tehneeni oikean päätöksen.

Songs For Future Gods on sellainen levy, jota voi soittaa faijalle, jonka levyhyllystään löytyy Black Sabbathin lisäksi vaikkapa Deep Purplea tai Thin Lizzya. Kyseessä on todella helposti lähestyttävä albumi. Musiikki on raskasta, muttei aggressiivista. Perinteiseen stoner-soundiin verrattuna Mos Generator kuulostaa sangen puhtaalta, mikä miellyttänee klassisemman rockin ystäviä.

Saksalainen Nasoni Records uudelleenjulkaisi Mos Generatorin toisen albumin, The Late Great Planet Earthin, vuonna 2008. Alunperin levy ilmestyi vuonna 2005. Laitoin tämänkin levyn tilaukseen melko sokkona, parin biisin perusteella. Kun sitten ensimmäisen kerran laskin neulan levylle, huomasin, että tämä teos vaatii vähän enemmän pureskelemista.

The Late Great Planet Earth on paljon synkempi levy kuin sitä seurannut Songs For Future Gods tai ylipäätään mikään levy bändin tuotannosta. Maailmanlopun meiningistä kertovalla levyllä suoraviivainen rock on saanut proge-piirteitä. Biisit sulautuvat toisiinsa ilman taukoa, mikä tarkoittaa, että levyltä löytyy paljon maalailua. Tästä huolimatta musiikin tunnistaa Mos Generatoriksi, jo pelkästään laulaja-kitaristi Tony Reedin soundista.

Omasta mielestäni tutustuminen Mos Generatorin tuotantoon kannattaa ehdottomasti aloittaa Songs For Future Gods -levyllä. Siitä vain järjestyksessä, yksi kerrallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti