keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

QOTSA/Beaver - Splittikymppi keikan korvikkeena


Queens of the Stone Age soittaa tänään Hietaniemessä, joten ajattelin kaivaa levyhyllystäni mielenkiintoisimman QOTSA-äänitteeni. Toki olisin mielelläni tällä hetkellä odottamassa Hietsussa keikan alkua, mutta 80 euroa tunnin setistä on kuitenkin liikaa. Tästä syystä kuuntelen kotona QOTSA:n ja hollantilaisen Beaverin splittikymppiä.

Kummaltakin bändiltä kaksi biisiä sisältävä levy julkaistiin vuonna 1998, eli samoihin aikoihin QOTSA:n debyyttialbumin kanssa. Ensimmäinen biisi, The Bronze, kuuluu kirkkaasti QOTSA:n parhaimpiin biiseihin. These Aren't The Droids You're Looking For on puolestaan mekaanisesti raksuttavaa robottirockia, joka nyrjähtelee mukavasti eteenpäin.

Kansitekstien mukaan QOTSA:n esitykset nauhoitettiin 17 minuutissa aprillipäivänä 1998, eli mistään ylituotetusta tai -hiotusta matskusta ei ole kyse.

Splitin b-puolelle on kaiverrettu kaksi amsterdamilaisen Beaverin biisiä. Bändi ei ollut ennen tätä levyä tuttu allekirjoittaneelle, mutta pyrkimyksenä on haalia bändin pitkäsoitot levyhyllyyn. Kaikki Beaverin albumit on julkaistu ainoastaan cd:nä, mikä ei sinänsä ole ongelma. Näitä digilevyjä on kuitenkin todella vaikea löytää ja löytyessä hinta voi olla aika kova. Paremman puutteessa täytyy turvautua Youtubeen, josta löytyy kiitettävästi bändin tuotantoa.

Itse bändistä sen verran, että Beaver sai alkunsa joskus 80-luvun loppupuolella. Bändi voidaan surutta kategorisoida stoner rockin alle. Beaverin ensimmäinen albumi ilmestyi vuonna 1996 ja jatkoa seurasi heti seuraavana vuonna. Kolmas ja toistaiseksi viimeiseksi jäänyt levy ilmestyi vuonna 2001.

QOTSA:n ja Beaverin splittikymppi ei ollut bändien ensimmäinen yhteistyö. Ennen splittiä Beaver soitti Kyussin ja QOTSA:n lämppärinä. Lisäksi Beaver sai toista albumiaan, The Difference Machinea, nauhoittaessaan studioon Josh Hommen ja David Catchingin tuottamaan levylle yhden biisin. Myöhemmin Homme lainasi Beaverin rytmisektiota QOTSA:n 18 A.D. -biisin, joka löytyy Burn One Up! -kokoelmalta.

Splittilevyllä Beaver tarjoaa ehkä diskografiansa parhaat biisit. Absence Without Leave jyrää rouhealla kitaravallilla, ja Morocco on puolestaan verkkaisesti soljuva stoner-helmi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti